Brood is (nog steeds) de favoriete lunch van de Nederlanders. De helft neemt brood mee in een lunchbox. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nederland Schoon onder 1.171 mensen. De stichting wil bereiken dat meer mensen een lunchbox gaan gebruiken in de strijd tegen vervuiling, het gemak van geen leeg bakje mee terug hoeven nemen of omdat het simpelweg een gewoonte is om het in een boterhamzakje of andere eenmalige verpakking te doen. Van de basisschoolleerlingen neemt 81% nog altijd een broodtrommel mee versus nog maar 50% van de werkenden.

Boterham is favoriete lunch

DirectResearch deed in opdracht van Stichting Nederland Schoon onderzoek naar de lunchgewoontes van Nederlanders op school en op het werk. Meer dan de helft (61%) van de Nederlanders gaat naar school of werkt (deels) op kantoor of buitenshuis. 70% van deze groep neemt altijd of regelmatig lunch mee naar kantoor of school. Goed nieuws is dat de helft kiest voor een herbruikbaar alternatief zoals een broodtrommel, maar er is nog steeds een grote groep van 50% die zijn of haar lunch verpakt in wegwerpverpakkingen als plastic zakjes en aluminiumfolie die nog regelmatig in de natuur belanden. Op de vraag wat Nederlanders zoal meenemen voor de lunch staat de boterham met 84% ruim bovenaan.

 

‘Broodtrommel moet comeback maken in het straatbeeld’

Ingrid Goethart, directeur van Stichting Nederland Schoon, vertelt: ‘Ons doel is om Nederland schoon te krijgen en daarbij moet hergebruik de nieuwe norm worden. Wat mij opviel is dat mensen aangeven dat zij het meenemen van een herbruikbaar bakje, zoals een broodtrommel, suf vinden. Dit imago moeten we bijstellen. Goed voorbeeld doet goed volgen en daarom pleiten wij voor een comeback van de broodtrommel in het straatbeeld. Het is super dat de helft al een lunchbox meeneemt, maar er is nog een andere helft te winnen. Hoe meer mensen een lunchbox meenemen, hoe normaler het straatbeeld wordt. Op de vraag of men vaker herbruikbare verpakkingen zou kunnen gebruiken, geeft 40% aan het hier (helemaal) mee eens te zijn. Samen met de 55% die zegt over te willen stappen op herbruikbaar, ben ik ervan overtuigd dat we samen kunnen zorgen voor een schoner Nederland.’

Dat is duurzaamheid die je deelt!

Bestel via Whatsapp