15-03-2018

Antwoorden op de quiz "wat zie je hier?"

Heel veel deelnamers gaven een kort en bondig, juist antwoord: desem of zuurdesem. Maar wat is dat precies? Veel antwoorden kwamen in de buurt en waren dus ook goed of bijna goed.

Home Nieuws Antwoorden op de quiz "wat zie je hier?"

Er is veel gereageerd op onze miniquiz: wat zie je hier?
Heel veel deelnamers gaven een kort en bondig, juist antwoord: desem of zuurdesem. Maar wat is dat precies? Veel antwoorden kwamen in de buurt en waren dus ook goed of bijna goed. Het zit zo:

Desem of zuurdesem is een cultuur van micro-organismen die, gevoed door water en bloem en gehouden bij een bepaalde tijd en temperatuur, natuurlijke fermentatie (gisting) in gang zet. Een ander woord voor deze levende substantie is moederdeeg. 

Onze bakkers gebruiken desem om brooddeeg op een natuurlijke manier te laten rijzen. Dat kan wel twee dagen duren. Bij gewoon brood wordt het rijsproces versneld (in ongeveer vier uur) uitgevoerd door gebruik te maken van industriële gist.

Voordelen van het gebruik van desem zijn de speciale smaak van het brood, een ander soort kruim en de specifieke, knapperige korst. Doordat het een langer bereidingsproces doormaakt, wordt desembrood door sommigen beter verdragen.

Uit alle goede antwoorden vonden we deze drie antwoorden het meest nauwkeurig:

Rianne Roelant -Koerts
Gist voor desembrood/zuurdesemgist

Kaatje keet
Desem dat jullie gebruiken voor nieuwe desembroden

Marjolein Holtslag-Meeuwsen
Het bubbelen van werkend gist / desem dat ontwikkelt.

Laten jullie in een PB op Facebook even weten wanneer en in welk filiaal je je prijs wilt ophalen? Dan zorgen we dat het voor je klaar staat!

Vond je het leuk om aan deze miniquiz mee te doen maar heb je dit keer geen prijs gewonnen? Volgende week houden we een uitgebreidere quiz over desem op Facebook! De prijs is dan een workshop voor acht personen! De moeite waard! Zorg dat je een desempro wordt en vraag onze medewerkers er iets over te vertellen!

Terug naar overzicht