Home Bakker Hilvers Historie van de bakkerij

Historie van de bakkerij

De geschiedenis van onze bakkerij gaat terug tot 1767. In dat jaar begon bakker Stakebrand zijn eigen bakkerij in Arnhem. Hij kocht voor 45 gulden een pand in de binnenstad van Arnhem met een oven in de kelder en trad toe tot het gilde van 'Brouwers en Backers".

250 jaar Bakker Hilvers

Speel video

Voor 45 gulden een bedrijfspand in de binnenstad van Arnhem

De geschiedenis van onze bakkerij gaat terug tot 1767. In dat jaar koopt bakker Stakebrand voor 45 gulden zijn eigen bakkerij in de binnenstad van Arnhem en treedt toe tot het gilde van 'Brouwers en Backers". Tot 1929 is zijn familie eigenaar van de bakkerij, daarna neemt bakker Abbenbroek het bedrijf over. Hij verkoopt het bedrijf, wegens gebrek aan opvolgers, in 1950 aan Heije Hilvers uit Assen.

Met de bakfiets brood bezorgen in heel Arnhem

Omdat de binnenstad door de tweede wereldoorlog is verwoest, moet Heije zijn bedrijf verplaatsen. Hij vindt een geschikte locatie op Monnikenhuizen. Samen met zijn drie zoons Harm, Aike Sr. en Jan bouwt hij daar zijn bedrijf uit. In 1959 heeft hij meer dan 40 bakkers/broodbezorgers in dienst die met bakfietsen brood aan huis bezorgen. Veel oudere 'Ernemmers' kennen Bakker Hilvers daar nog van. Door de toenemende populariteit van bakkerswinkels stopt de bezorging in 1970.

Uitbreiden voor de toekomst

In 1990 komen de kleinzoons van Heije; Aike jr., André en Heije jr. in het bedrijf. Zij besluiten het bedrijf uit te breiden om een groter assortiment brood en banket te kunnen bieden. In 1993 verhuist het bedrijf naar een nieuwe, moderne productielocatie aan de Blankenweg. In 2015 slaan Aike, André en inmiddels ook zus Wilma een nieuwe weg in. Naast de centrale
productie in de bakkerij aan de Blankenweg, worden steeds meer winkels uitgerust met
vloerovens om producten 'live' te kunnen (af)bakken in de winkels. In combinatie met pure
ingrediënten zoals desem, wordt deze ambachtelijke beleving een groot succes. Ook
starten zij een leer-werkbakkerij voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Er volgen een paar feestelijke hoogtepunten: in 2017 wordt het 250-jarig bestaan
groots gevierd, in 2018 wordt Bakker Hilvers gekozen tot Gelders Familiebedrijf van het
jaar en in 2019 wordt Bakker Hilvers bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier!