Home Bakker Hilvers Historie van de bakkerij

Historie van de bakkerij

De geschiedenis van onze bakkerij gaat terug tot 1767. In dat jaar begon bakker Stakebrand zijn eigen bakkerij in Arnhem. Hij kocht voor 45 gulden een pand in de binnenstad van Arnhem met een oven in de kelder en trad toe tot het gilde van 'Brouwers en Backers".

250 jaar Bakker Hilvers

Speel video

Voor 45 gulden een bedrijfspand in de binnenstad van Arnhem

De geschiedenis van onze bakkerij gaat terug tot 1767. In dat jaar begon bakker Stakebrand zijn eigen bakkerij in Arnhem. Hij kocht voor 45 gulden een pand in de binnenstad van Arnhem met een oven in de kelder en trad toe tot het gilde van 'Brouwers en Backers". Tot 1929 was de familie Stakebrand eigenaar van de bakkerij, daarna nam bakker Abbenbroek het bedrijf over. In 1950 verkocht hij, wegens gebrek aan opvolgers, zijn zaak aan Heije Hilvers uit Assen.

Met de bakfiets brood bezorgen in heel Arnhem

Vanwege de verwoesting van de binnenstad door de tweede wereldoorlog en de wederopbouw die daarop volgde, was bakker Heije in 1953 genoodzaakt zijn bedrijf te verplaatsen naar elders in de stad. Hij vond een geschikte bedrijfslocatie op Monnikenhuizen. Samen met zijn drie zoons Harm, Aike en Jan bouwde hij daar zijn bedrijf uit. In 1959 had hij meer dan 40 bakkers/broodbezorgers in dienst. Met de bakfiets werd het brood in heel Arnhem aan huis bezorgd. Veel oudere 'Ernemmers' kennen Bakker Hilvers daar nog van. Door de opkomst van bakkerswinkels stopte Bakker Hilvers in 1970 met bezorgen en werd al het brood via winkels verkocht.Uitbreiden voor de toekomst

In 1990 kwamen de kleinzoons van Heije; Aike, André en Heije jr. in het bedrijf. Zij besloten het bedrijf uit te breiden om een groter assortiment brood en banket te kunnen bieden. Er kwamen meer winkels bij en er kon meer personeel worden aangetrokken. In 1993 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe productielocatie aan de Blankenweg. Nieuwe ovens, een voorrijs- en narijskast en andere zaken die van belang zijn om de kwaliteit van het brood verder verbeteren, maakten het bedrijf weer klaar voor de toekomst. 

Momenteel bestaat de huidige directie uit drie kinderen van Aike Hilvers Sr.: Aike, André en Wilma en ook de volgende generatie is al op diverse plaatsen in het bedrijf aan het werk.