Home Bakker Hilvers Bakker Hilvers kiest voor Nedertarwe

Bakker Hilvers kiest voor Nedertarwe

Met dit graan van dichtbij, van Nederlandse akkers, beperken we de transportkilometers van graan uit buitenland en daarmee ook de uitstoot van CO2. De boeren die Nedertarwe telen zetten zich bovendien actief in voor een gezonder en rijker Nederlands landschap. Een dubbel duurzame keuze dus!

Als je aan een willekeurig persoon vraagt waar zijn brood vandaan komt, is het antwoord waarschijnlijk: "Nou, gewoon, van de bakker om de hoek" of "van de supermarkt". Dat lijkt lokaal, maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het graan voor vrijwel al het brood dat in de Nederlandse winkelschappen ligt, uit het buitenland wordt geïmporteerd. Uit Duitsland bijvoorbeeld, uit Frankrijk, of Canada. Daarmee is het brood van de bakker om de hoek eigenlijk helemaal niet zo 'lokaal'.

Waarom wordt ons brood niet van Nederlandse tarwe gemaakt?

Graan uit Nederland werd lange tijd niet geschikt geacht om lekker brood van te bakken. Het werd en wordt vooral gebruikt voor veevoer. Tarwe om mee te bakken wordt daarom nog steeds op grote schaal uit het uit het buitenland geïmporteerd. 

Kan dat niet anders?

Dat vroegen de molenaars van Royal Koopmans zich in 2014 al af. In dat jaar zijn zij daarom gestart met de ontwikkling van een volwaardige baktarwe van Nederlandse bodem. Het goede nieuws van Nedertarwe is: ja, het kan dus anders! In samenwerking met meesterbakker Wietse Schiere is het hen na veel proefmalingen, testen en bakproeven gelukt om de juiste tarwerassen te selecteren en te ontwikkelen die meer en betere eiwitten bevatten voor kwalitatief hoogwaardig brood.

Nederlandse boeren hebben momenteel niet bij iedereen een duurzaam imago. Hoe zit dat met Nedertarwe?

Ook daar heeft Koopmans aan gedacht. Boeren die Nedertarwe verbouwen zijn weliswaar niet biologisch, maar vinden duurzaamheid wel heel belangrijk. Ze stimuleren de biodiversiteit op hun akkers door hun akkerranden te voorzien van bloemenranden. Ook werken ze actief aan een betere bodemkwaliteit van hun akkers en beperken ze de inzet van gewasbeschermingsmiddelen en CO2-uitstoot. Royal Koopmans controleert en certificeert dit ook. De boeren krijgen hiervoor een eerlijke prijs.

Akkers waar Nedertarwe groeit dragen dus bij aan een gezonder en rijker Nederlands landschap. De akkers waar het tarwe van Bakker Hilvers groeit, liggen in Zeeland en Zuid-Holland. Daar zijn de ideale groeiomstandigheden voor Nedertarwe.

Wat ga ik merken van deze stap die Bakker Hilvers zet?

Niet veel. Behalve dat je brood van Nedertarwe waarschijnlijk lekkerder vindt, omdat het door de extra en betere eiwitten in het graan langer mals blijft. Die eiwitten zorgen bovendien voor een lekkere krokante korst. Precies waar je aan denkt bij een lekker vers, smaakvol brood van de lokale bakker. Een aantal broodsoorten kunnen overigens niet van Nedertarwe gemaakt worden, waaronder speltbrood.

Gaat de prijs van brood nu nog verder omhoog?

Nee, de prijzen van onze broden zullen door onze keuze voor Nedertarwe niet stijgen. De meerkosten van Nedertarwe zijn al verrekend in de huidige broodprijzen.