Home Bakker Hilvers Arnhemse Meisjes

Arnhemse Meisjes

Bijna 200 jaar geleden kwam het eerste "Arnhemse Meisje" ter wereld, daarna zijn er honderdduizenden gevolgd. Elegante, dun getailleerde ("echte") Arnhemse Meisjes, de wat dikkere Arnhemse Meisjes en zelfs bronskleurige Arnhemse Meisjes....

"Echte Arnhemse Meisjes"  van Hagdorn
Bakker Hagdorn was de "veroorzaker" van deze geboortegolf, die overigens nooit tot een merkbaar vrouwenoverschot in de stad heeft geleid. Guusta en Albert Hagdorn vertellen hoe hun overgrootvader dat voor elkaar kreeg:

Guusta: 'Overgrootvader Hagdorn werd in 1824 chef-bakker bij Bakkerij van Zalinge op de Grote Oord, een straat in de binnenstad van Arnhem waar vroeger ook openbare rechtzittingen werden gehouden. Zoals de meeste banketbakkers was hij een zakenman én kunstenaar. Hij experimenteerde graag met vormen en baksels, die "fijn op de tong" en "aantrekkelijk voor het oog" moesten zijn, maar minstens zo belangrijk vond hij dat de omzet en klantenkring er ook door zouden groeien. Op zoek naar iets dat het goed zou doen op feesten en partijen, bakte hij op een zekere dag in 1829 een koekje van gerezen gistdeeg in de vorm van een schoenzool. Het was een knapperig, iets gebold pittig koekje, dat hij rijk met suiker bestrooide. De eerste "Arnhemse Meisjes" zagen het levenslicht.'

De grootvader van Guusta en Albert,  Everhard Hagdorn, nam in 1907, na de dood van bakker van Zalinge het bedrijf aan de Grote Oord over. De erven van van Zalinge vroegen hem hiervoor, vanwege de bewezen diensten en het betoonde vakmanschap van zijn vader. De "Arnhemse Meisjes" bleven.

Albert: 'In 1925/26 werd het oude pand gesloopt en herbouwd. In 1934 kwam Everards zoon August, onze vader, in het bedrijf. In 1972 namen wij de zaak inclusief de "Arnhemse Meisjes" over. In 1987 ging de zaak over in handen van de familie Jurjus, die de traditie van de "Arnhemse Meisjes" voortzette. Bakker Jurjus zocht in 2019 een goede opvolging en vond in Bakker Hilvers, Arnhems oudste bakkerij en hofleverancier, een geschikte kandidaat.'

De dikkere "Arnhemse Meisjes"
"Arnhemse Meisjes" zijn uniek en worden alleen door Bakker Hilvers gemaakt naar het originele recept. Andere "Arnhemse Meisjes" zijn vaak dikker omdat ze niet van het speciale, gerezen gistdeeg worden gemaakt, maar van feuilletédeeg.

Tenslotte: hoe zit het met die bronskleurige "Arnhemse Meisjes"? In 1980 volgde het College van B&W van Arnhem het voorbeeld van de oude Hagdorn en bracht eigen "Arnhemse Meisjes" ter wereld. Deze bronzen beeldjes zijn het officiële relatiegeschenk van gemeente Arnhem.

De eetbare "Arnhemse Meisjes" worden in allerlei trommeltjes en verpakkingen ook met grote regelmaat als relatiegeschenk weggegeven.