Het verschil tussen volkorenbrood, bruinbrood en witbrood
Het verschil tussen volkorenbrood, bruinbrood en witbrood zit in de ingrediënten die we voor het deeg gebruiken. Het deeg voor volkorenbrood maken we van 100% volkorenmeel. Voor volkorenmeel wordt de volledige graankorrel, inclusief het omhulsel (de zemelen en de kiem) vermalen. Omdat juist dit omhulsel veel vezels, vitaminen en mineralen bevat, is volkorenmeel het meest voedzaam. Het deeg voor witbrood maken we van bloem. Bloem is het gemalen binnenste deel van de graankorrel. De vermalen zemelen en kiem worden eruit gezeefd. Het deeg voor bruinbrood maken we van een mix van volkorenmeel en bloem.
Tarwebrood, speltbrood of meergranenbrood kopen? Dit is het verschil
Volkorenmeel en -bloem worden gemaakt van gemalen graankorrels. Er zijn diverse graansoorten. Tarwe is de bekendste. Veruit het meeste Nederlandse brood wordt gemaakt van tarwe dat groeit in Frankrijk, Duitsland en Canada. Bij Bakker Hilvers gebruiken we (volkoren)meel en bloem van Nedertarwe voor ons tarwebrood. Nedertarweboeren zaaien bloemenranden rondom hun akkers en gebruiken minder gewasbeschermingsmiddelen. Zo dragen we bij aan de biodiversiteit rondom Nederlandse akkers én besparen we fors CO2 ten opzichte van graantransport uit het buitenland.
Speltbrood wordt gemaakt van (volkoren) meel en bloem van gemalen speltkorrels. Spelt lijkt erg op tarwe, maar heeft een iets pittiger smaak. Speltbrood is niet glutenvrij, maar wordt door mensen met een glutenintolerantie soms beter verdragen. Kom je bij Bakker Hilvers speltbrood kopen? Dan weet je zeker dat je brood voor 100% uit speltmeel en speltbloem bestaat. Ons speltmeel en bloem komt uit Duitsland.
Meergranenbrood wordt gemaakt van (volkoren) meel en bloem van tenminste drie soorten graankorrels. Dit kan tarwe zijn, maar ook spelt, rogge, boekweit, gerst en zelfs mais of rijst. Bekende meergranenbroden in ons assortiment zijn bijvoorbeeld Hilvers Dubbel Donker, Zonnebrood en Vikorn.
Hoe zit het met desembrood?
Om een lekker brood te krijgen, is naast volkoren meel en/of bloem een rijsmiddel nodig. In ‘gewoon’ brooddeeg voegen we daarom bakkersgist toe, maar voor desembrood doen we dit anders. Hier voegen we desem als rijsmiddel toe. Desem is een beslag van (volkoren)meel of bloem en water dat we minstens 24 uur laten rusten. Dit geeft de melkzuurbacteriën en gisten die van nature in het meel voorkomen, tijd om zich te vermeerderen. Zij zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen. Desembrood kan volkorenbrood, bruinbrood of witbrood zijn, tarwebrood, speltbrood of meergranenbrood. Dit is afhankelijk van het meel dat wordt gebruikt.
Het verschil tussen vloerbrood, busbrood, knipbrood en casinobrood
In onze schappen en onze webwinkel vind je broden in verschillende vormen en maten. De bekendste vorm is busbrood. Dit brood wordt gebakken in een broodblik of ‘broodbus’. Door het rijzen van het deeg krijgt het brood zijn ronde bovenkant. Casinobrood is ook een busbrood, maar dit wordt gebakken in een gesloten bus. Wij gebruiken hiervoor een rond broodblik, een ‘lampion’, maar er bestaan ook vierkante blikken met een deksel. In zo’n afgesloten blik kan het deeg tijdens het bakken niet ‘uit de pan rijzen’ en houdt dus een compacte vorm.
Vloerbrood wordt gebakken op de (stenen) vloer van de oven. Het deeg gaat dus niet in een broodbus- of blik. Omdat de ovenvloer heel heet wordt, schroeit het deeg snel dicht tot een knapperige korst. Onze winkels zijn voorzien van vloerovens waar we onder andere kraakvers desembrood bakken. Onze reguliere vloerbroden, zoals tarwe vloerbrood, bakken we in een extra laag bakblik in onze centrale bakkerij. Sommige broden hebben een mooie ‘knip’ of andere inkepingen. Deze worden met de hand in het deeg aangebracht voordat het brood in de oven gaat.